Bygga Växthus

Dec 1, 2015 by

Bygga Växthus

Har ni funderingar på att bygga växthus men inte vet om ni ska bygga det själv eller anlita ett företag för att få det gjort. Ett växthus är en vacker inredning i trädgården och tillåter er att odla grödor effektivare och även odla växter och grönsaker som vi normalt inte odlar i Sverige. Tänk igenom det här innan du bestämmer dig för typ av växthus:

  • Ska jag odla året runt?
  • Vad ska jag odla?
  • Vill jag ha sittplatser i växthuset? Hur många?
  • Vilken temperatur vill jag ha i växthuset?
  • Var ska växthuset placeras?
  • Är det viktigt att växthuset passar till boningshuset?
  • Vad får växthuset kosta?
  • Vem ska bygga ihop växthuset?
  • Hurdan grund ska växthuset ha?
  • Hur stort växthus får jag bygglov till?

Behövs bygglov för växthus?

Friggebodsreglerna ger dig lov att helt utan bygglov uppföra en eller flera fristående byggnader med totalyta på upp till 15 kvm på din tomt. De nya Attefallsreglerna som nu tillkommit ger dig rätt att utan bygglov bygga ett väggmonterat växthus på upp till 15 kvm och ett växthus på upp till 25 kvm. Däremot måste man anmäla bygget till kommunen och invänta ett startbesked. Växthuset får heller inte placeras närmare en annan byggnad eller tomtgräns än 4,5 meter. För att få bygga närmre än 4,5 meter från granne eller tomtgräns behövs godkännande från grannen eller väghållaren. Nekar grannarna får byggnadsnämnden avgöra genom att du ansöker om bygglov.

Bygga själv eller anlita ett företag?

Många byggaffärer har breda utbud av växthus i olika modeller. Du kan välja standard, paketväxthus eller designa ditt växthus själv. Vill du designa ditt växthus själv har du möjlighet att välja fler färger, fler storlekar, välja placering av dörr, nockdekoration på en del växthus och förhöjning av växthuset. Funderar du på att köpa växthus och vill ha hjälp med vad ett specialdesignat växthus skulle kosta och se ut. Byggaffärer hjälper dig oftast med kostnadsfri offert och ritning. Frågan kommer sen om vem som ska bygga växthuset, antingen gör man det själv, vilket ställer höga krav på planering och underredsarbete.  Vill man sen inte köpa en färdig sats utan helt själv designa sitt egna växthus går det naturligtvis bra det också. Det ställer lite högre krav på att ritningarna blir rätt i skala.

Anlitar man ett företag till att bygga upp satsen eller sin egen design slipper man allt huvudbry om att själv bygga underredet rakt och i rätt skala. Överlåt detta till proffs som bygger dagligen och luta dig tillbaka i soffan. Om ni anlitar ett företag för att bygga ett växthus gäller inte ROT-avdraget, eftersom det är en ny byggnad som uppförs på tomten. Tänk på att inte bygga ett för litet växthus då det blir svårare att ha en jämn temperatur vilket gör att växterna inte växer som de ska. Sen är frågan om man ska ha plast- eller glasväggar/fönster. Glas släpper igenom mer ljus än plast men isolerar inte lika bra. En annan viktig sak att tänka på är att ha bra med ventilationsluckor så att växthuset kan släppa ut värmen.

 

Related Posts

Share This